IZRADA DAŠČICA ZA PRITISKANJE KUPUSA PRI KISELJENJU
Jesen je, dani su sve hladniji i kraći, vrijeme je kiseljenja kupusa za zimu. Kako bi kupus bio zdrav i ukusan, potrebno ga je nakon stavljanja u bačvu dobro pritisnuti.
Alen i Danijel Bogdan, učenici 2. razreda zanimanja pomoćni stolar, na nastavi Tehnologije zanimanja izradili su daščice na koje se stavlja kamen ili vreća s vodom kako bi se spriječilo da kupus bude na suhom.
Zacrtali su dasku, poprečno je iskrojili na poteznoj kružnoj pili, poravnali plohe i rubove na ravnalici, poblanjali daske na točnu debljinu, prikratili daske na točnu duljinu. Zacrtali su oblik daščica pomoću šestara, iskrojili lukove na stolarskoj tračnoj pili, obrusili rubove na brusilici i ručno brusnim papirom.
Na kraju su gotove dašice našle mjesto u bačvi i omogućit će da kupus prilikom kiseljenja bude zdrav i ukusan.
Učenici su, izrađujući daščice, naučili tehnološki proces izrade proizvoda od masivnog drva, naučili su prepoznati vrstu drva smrekovinu, usavršili su rad na strojevima i razvijali motoričke vještine, preciznost i kreativnost.
Tekst i fotografije: Jasna Varga, ing.