« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Praktična nastava u školi s vježbama u 3. razredu zanimanja pekar ima cilj osposobljavanja učenika za ručnu obradu i stjecanje vještina oblikovanje tijesta u posebne vrste proizvoda. Tako se učenici upoznaju s mogućnostima izrade širokog asortimana pekarskih proizvoda koje će, po završetku školovanja, moći izrađivati sami u vlastitim pekarskim obrtničkim radionicama.
Nakon izrade posebnih vrsta kruha početkom školske godine - mliječnoga kruha, kruha u kalupu i francuskoga kruha, učenici su izrađivali pogače direktnim i indirektnim načinom zamjesa. Zatim su izrađivali peciva različitih oblika - pereca, klipića, pužića i kiflica punjenih slanim i slatkim nadjevom. Osim ovih proizvoda od kvasnoga tijesta, izradili su i saće ("buhtle") i osinja gnijezda. Od kvasnog lisnatog tijesta učenici Fran Vrbanac i Karlo Zagorac izradili su kroasane i pogačice s čvarcima. Također, sami su izradili lisnato tijesto bez kvasca. Sitne božićne kolačiće izradili su od prhkog tijesta koje su lijepili pekmezom od marelice.
Nastavak slijedi... hrustavo, biskvitno, tijesto za pizzu i pizza.
Tekst i fotografije: Štefica Ružak, dipl. ing., mentorica