preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Slatina

Login
e-Dnevnik

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2011.

Ukupno: 1681932
Ovaj tjedan: 2801
Danas: 91
Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
SLASNE POGAČICE S ČVARCIMA, KIFLICE, OSINJA GNIJEZDA, BUHTLE… IZ PEKARSKOG PRAKTIKUMA NAŠE ŠKOLE
Autor: Mladen Graovac, 4. 2. 2022.

Praktična nastava u školi s vježbama u 3. razredu zanimanja pekar ima cilj osposobljavanja učenika za ručnu obradu i stjecanje vještina oblikovanje tijesta u posebne vrste proizvoda. Tako se učenici upoznaju s mogućnostima izrade širokog asortimana pekarskih proizvoda  koje će, po završetku školovanja, moći izrađivati sami u vlastitim pekarskim obrtničkim radionicama.

Nakon izrade posebnih vrsta kruha početkom školske godine - mliječnoga kruha, kruha u kalupu i francuskoga kruha, učenici su izrađivali pogače direktnim i indirektnim načinom zamjesa. Zatim su izrađivali peciva različitih oblika - pereca, klipića, pužića i kiflica punjenih slanim i slatkim nadjevom. Osim ovih proizvoda od kvasnoga tijesta, izradili su i saće ("buhtle") i osinja gnijezda. Od kvasnog lisnatog tijesta učenici Fran Vrbanac i Karlo Zagorac izradili su kroasane i pogačice s čvarcima. Također, sami su izradili lisnato tijesto bez kvasca. Sitne božićne kolačiće izradili su od prhkog tijesta koje su lijepili pekmezom od marelice.

Nastavak slijedi... hrustavo, biskvitno, tijesto za pizzu i pizza.

Tekst i fotografije: Štefica Ružak, dipl. ing., mentorica

    




Priloženi dokumenti:
1.jpg (171.58 KB)
2.jpg (165.58 KB)
3.jpg (210.36 KB)
4.jpg (228.06 KB)
6.jpg (247.43 KB)
7.jpg (208.14 KB)
8.jpg (219.80 KB)
naslovna.jpg (201.74 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju