preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Slatina

Login
e-Dnevnik

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2011.

Ukupno: 1681899
Ovaj tjedan: 2770
Danas: 60
Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
eTwinningov projekt JEDI ZDRAVO!
Autor: Mladen Graovac, 4. 11. 2024.

IZRADA DAŠČICA ZA PRITISKANJE KUPUSA PRI KISELJENJU
 

Jesen je, dani su sve hladniji i kraći, vrijeme je kiseljenja kupusa za zimu. Kako bi kupus bio zdrav i ukusan, potrebno ga je nakon stavljanja u bačvu dobro pritisnuti.

 Alen i Danijel Bogdan, učenici 2. razreda zanimanja pomoćni stolar, na nastavi Tehnologije zanimanja izradili su daščice na koje se stavlja kamen ili vreća s vodom kako bi se spriječilo da kupus bude na suhom.

 Zacrtali su dasku, poprečno je iskrojili na poteznoj kružnoj pili, poravnali plohe i rubove na ravnalici, poblanjali daske na točnu debljinu, prikratili daske na točnu duljinu. Zacrtali su oblik daščica pomoću šestara, iskrojili lukove na stolarskoj tračnoj pili, obrusili rubove na brusilici i ručno brusnim papirom.

Na kraju su gotove dašice našle mjesto u bačvi i omogućit će da kupus prilikom kiseljenja bude zdrav i ukusan. 

Učenici su, izrađujući daščice, naučili tehnološki proces izrade proizvoda od masivnog drva, naučili su prepoznati vrstu drva smrekovinu, usavršili su rad na strojevima i razvijali motoričke vještine, preciznost i kreativnost.

Tekst i fotografije: Jasna Varga, ing.

 

 




Priloženi dokumenti:
2.jpg (69.03 KB)
3.jpg (52.35 KB)
Kupus.jpg (78.96 KB)
Kupus2.jpg (95.38 KB)
Kupus3.jpg (97.52 KB)
Kupus4.jpg (102.49 KB)
Kupus5.jpg (89.12 KB)
Kupus7.jpg (77.22 KB)
Kupus8.jpg (73.72 KB)
Kupus9.jpg (53.79 KB)
Kupus10.jpg (84.33 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju