« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
IZRADA DAŠČICA ZA PRITISKANJE KUPUSA PRI KISELJENJU
Jesen je, dani su sve hladniji i kraći, vrijeme je kiseljenja kupusa za zimu. Kako bi kupus bio zdrav i ukusan, potrebno ga je nakon stavljanja u bačvu dobro pritisnuti.
Alen i Danijel Bogdan, učenici 2. razreda zanimanja pomoćni stolar, na nastavi Tehnologije zanimanja izradili su daščice na koje se stavlja kamen ili vreća s vodom kako bi se spriječilo da kupus bude na suhom.
Zacrtali su dasku, poprečno je iskrojili na poteznoj kružnoj pili, poravnali plohe i rubove na ravnalici, poblanjali daske na točnu debljinu, prikratili daske na točnu duljinu. Zacrtali su oblik daščica pomoću šestara, iskrojili lukove na stolarskoj tračnoj pili, obrusili rubove na brusilici i ručno brusnim papirom.
Na kraju su gotove dašice našle mjesto u bačvi i omogućit će da kupus prilikom kiseljenja bude zdrav i ukusan.
Učenici su, izrađujući daščice, naučili tehnološki proces izrade proizvoda od masivnog drva, naučili su prepoznati vrstu drva smrekovinu, usavršili su rad na strojevima i razvijali motoričke vještine, preciznost i kreativnost.
Tekst i fotografije: Jasna Varga, ing.