« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Svjetski dan hrane svake godine obilježava se 16. listopada, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu.
Učenici 2. razreda kuhara sa svojom profesoricom Kuharstva Tanjom Nikšić i knjižničarkom Svjetlanom Dupan u školskoj knjižnici izradili su tjedni jelovnik zdrave prehrane. Učenici su istraživali zdrave namirnice i optimalne kombinacije rasporedili u pet dnevnih obroka baziranih na piramidi zdrave prehrane. Cilj radionice bio je naučiti sastaviti kvalitetan i zdrav jelovnik i primijeniti ga u praksi jer kuhari moraju biti upoznati sa smjernicama zdrave prehrane kako bi jelovnik zadovoljio energetske ali i nutritivne potrebe čovjeka kako bi se očuvalo zdravlje.
"Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek vaša hrana."
Hipokrat
Tekst napisala: Svjetlana Dupan