« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Učenici 2. razreda kuhara, sa svojom profesoricom Tanjom Nikšić i knjižničarkom Svjetlanom Dupan, obilježili su u školskoj knjižnici Svjetski dan jabuka i saznali mnoge zanimljivosti o ovom zdravom i kod nas rasprostranjenom voću. Istražili smo tradiciju označavanja Dana jabuka koja je započela 1990. godine u Londonu s ciljem promicanja njezinih zdravstvenih kvaliteta i mnoštva sorti koje treba očuvati. Istražili smo podrijetlo i širenje jabuke Europom, njezine zdravstvene prednosti i utjecaj na ljudski organizam, rasprostranjenost i različitost sorti u svijetu i Hrvatskoj, upoznali se s narodnim izrekama i simbolikom jabuke te asocijacijama i rasprostranjenosti samog naziva, od glazbenog sastava Crvena jabuka, do znaka za iPhone ili APPLE, nadimka Big Apple za New York City, priče o Snjeguljici i otrovanoj jabuci ili prispodobe o Adamu, Evi i jabuci u Rajskom vrtu.
Budući da su sudionici radionice bili učenici zanimanja kuhar, posebnu pozornost posvetili smo receptima za spravljanje jela i slastica od jabuka, uporabi jabuka kao dijetne i zdrave namirnice te prehrambenim namirnicama i proizvodima od jabuka.
Tekst napisala: Svjetlana Dupan