2021-10-13 13:54:00 OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN HRANE Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine na konferenciji Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) a obilježava se svake godine 16. listopada. Na ovaj dan obično se organiziraju brojne aktivnosti. Aktivnosti obično uključuju maratone, koncerte, poljoprivredne izume, kulturne izložbe i predstave. Tako se i naša škola od ove godine uključila u obilježavanje ovog važnog datuma, točnije 2. razred kuhara sa profesoricom biologije, Majom Barić i profesoricom kuharstva Tanjom Nikšić. Cilj obilježavanja ovog dana je pojačati svijest učenika o sastavu i važnosti hrane ali i problemu njenog nedostatka. Pod pojmom "važnost hrane" učenici su na satu biologije razgovarali o hranjivim tvarima kao sastojcima hrane te opisivali njihovu ulogu u izgradnji organizma. Praktični rad učenici su proveli kroz izradu piramida pravilne prehrane. U sklopu međupredmetne korelacije, nakon sata biologije učenici su imali priliku usvojeno znanje o hrani i hranjivim tvarima primijeniti na predmetu kuharstva. Njihov zadatak bio je pripremiti pizzu, a namirnice koje su koristili u pripremanju razvrstati na namirnice bogate ugljikohidratima, proteinima i mastima. Tekst i slike: Maja Barić, prof. bio. kem, mentor |
Industrijsko-obrtnička škola Slatina |