2022-02-04 08:13:20

SLASNE POGAČICE S ČVARCIMA, KIFLICE, OSINJA GNIJEZDA, BUHTLE… IZ PEKARSKOG PRAKTIKUMA NAŠE ŠKOLE

Praktična nastava u školi s vježbama u 3. razredu zanimanja pekar ima cilj osposobljavanja učenika za ručnu obradu i stjecanje vještina oblikovanje tijesta u posebne vrste proizvoda. Tako se učenici upoznaju s mogućnostima izrade širokog asortimana pekarskih proizvoda  koje će, po završetku školovanja, moći izrađivati sami u vlastitim pekarskim obrtničkim radionicama.

Nakon izrade posebnih vrsta kruha početkom školske godine - mliječnoga kruha, kruha u kalupu i francuskoga kruha, učenici su izrađivali pogače direktnim i indirektnim načinom zamjesa. Zatim su izrađivali peciva različitih oblika - pereca, klipića, pužića i kiflica punjenih slanim i slatkim nadjevom. Osim ovih proizvoda od kvasnoga tijesta, izradili su i saće ("buhtle") i osinja gnijezda. Od kvasnog lisnatog tijesta učenici Fran Vrbanac i Karlo Zagorac izradili su kroasane i pogačice s čvarcima. Također, sami su izradili lisnato tijesto bez kvasca. Sitne božićne kolačiće izradili su od prhkog tijesta koje su lijepili pekmezom od marelice.

Nastavak slijedi... hrustavo, biskvitno, tijesto za pizzu i pizza.

Tekst i fotografije: Štefica Ružak, dipl. ing., mentorica

    


Industrijsko-obrtnička škola Slatina