2023-01-16 11:15:59

Svjetski dan smijeha - Pričamo o čokoladi

10. siječnja obilježava se Svjetski dan smijeha. Obilježili smo ga tako što smo povezali osmijeh i čokoladu. Svaki spomen čokolade, većini nas izmami osmijeh, a onda uz koju priču, šalu, anegdotu, taj osmjeh, pretvori se u smijeh. Na današnjoj radionici, virtualno smo prošetali prostorijama najslađeg muzeja u Zagrebu, Muzeja čokolade. Na žalost, nitko od nas tu čaroliju nije doživio uživo, ali i virtualna šetnja je ostavila očaravajuće i nezaboravne dojmove, a u nama pobudila želju posjetiti ga i doživjeti u stvarnosti. Osim predivnih prizora i slika koje smo vidjeli, ponešto smo i naučili, a nama najzanimljivije i najimpresivnije činjenice, dijelimo sa svima vama!

  • postoji Akademija čokolade, neovisno tijelo koje promiče pravu čokoladu kroz suradnje s proizvođačima i trgovcima podižući svijest o ulozi koju čokolada igra u ukupnoj dobrobiti društva
  • saznali smo da postoji cvjetanje čokolade: pojava bijelog sloja na čokoladi pa možemo govoriti o šećernom cvjetanju i masnom cvjetanju
  • prva čokolada s rižom na svijetu je Mikado, nastala u Zvečevu, tvornici čokolade u Požegi
  • Kraš je najstariji i najveći chocolate maker u ovom dijelu Europe. Osnovan je 1911. pod nazivom “Union”, ime “Kraš” dobiva nakon drugog svjetskog rata po imenu narodnog heroja Josipa Kraša, spajajući se s nizom manjih zagrebačkih tvornica i manufaktura. Poznat je po brendovima poput bajadere, griotta i životinjskog carstva
  • mliječna čokolada najpopularniji je oblik čokolade u većini zemalja svijeta
  • osim svima poznatih smeđe i bijele, postoji i ružičasta čokolada – Ruby. Ružičastu boju daje joj posebna vrsta kakao zrna koja sadrže ružičasti pigment

Tekst i fotografije: Ksenija Som, prof. mentor

  

 


Industrijsko-obrtnička škola Slatina