eTwinningov projekt JEDI ZDRAVO!

by cmsadmin
Datum objave: 4. studenoga 2024.

IZRADA DAŠČICA ZA PRITISKANJE KUPUSA PRI KISELJENJU
 

Jesen je, dani su sve hladniji i kraći, vrijeme je kiseljenja kupusa za zimu. Kako bi kupus bio zdrav i ukusan, potrebno ga je nakon stavljanja u bačvu dobro pritisnuti.

 Alen i Danijel Bogdan, učenici 2. razreda zanimanja pomoćni stolar, na nastavi Tehnologije zanimanja izradili su daščice na koje se stavlja kamen ili vreća s vodom kako bi se spriječilo da kupus bude na suhom.

 Zacrtali su dasku, poprečno je iskrojili na poteznoj kružnoj pili, poravnali plohe i rubove na ravnalici, poblanjali daske na točnu debljinu, prikratili daske na točnu duljinu. Zacrtali su oblik daščica pomoću šestara, iskrojili lukove na stolarskoj tračnoj pili, obrusili rubove na brusilici i ručno brusnim papirom.

Na kraju su gotove dašice našle mjesto u bačvi i omogućit će da kupus prilikom kiseljenja bude zdrav i ukusan. 

Učenici su, izrađujući daščice, naučili tehnološki proces izrade proizvoda od masivnog drva, naučili su prepoznati vrstu drva smrekovinu, usavršili su rad na strojevima i razvijali motoričke vještine, preciznost i kreativnost.

Tekst i fotografije: Jasna Varga, ing.

Pročitajte još

ZAPAMTITE DJECU VUKOVARA

ZAPAMTITE DJECU VUKOVARA

Čuvajući bolnu uspomenu i sjećanje na žrtve Domovinskoga rata te na herojsku obranu grada Vukovara i ratna stradanja u Škabrnji, svake godine, na svoj dostojanstven način, obilježavamo ovaj dan. U tišini, u samoći i sjeti s ponosom, ali velikom tugom prisjećamo se...

Skip to content