« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine na konferenciji Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) a obilježava se svake godine 16. listopada. Na ovaj dan obično se organiziraju brojne aktivnosti. Aktivnosti obično uključuju maratone, koncerte, poljoprivredne izume, kulturne izložbe i predstave. Tako se i naša škola od ove godine uključila u obilježavanje ovog važnog datuma, točnije 2. razred kuhara sa profesoricom biologije, Majom Barić i profesoricom kuharstva Tanjom Nikšić. Cilj obilježavanja ovog dana je pojačati svijest učenika o sastavu i važnosti hrane ali i problemu njenog nedostatka. Pod pojmom "važnost hrane" učenici su na satu biologije razgovarali o hranjivim tvarima kao sastojcima hrane te opisivali njihovu ulogu u izgradnji organizma. Praktični rad učenici su proveli kroz izradu piramida pravilne prehrane. U sklopu međupredmetne korelacije, nakon sata biologije učenici su imali priliku usvojeno znanje o hrani i hranjivim tvarima primijeniti na predmetu kuharstva. Njihov zadatak bio je pripremiti pizzu, a namirnice koje su koristili u pripremanju razvrstati na namirnice bogate ugljikohidratima, proteinima i mastima.
Tekst i slike: Maja Barić, prof. bio. kem, mentor