preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Slatina

Login
e-Dnevnik

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2011.

Ukupno: 1683490
Ovaj tjedan: 1131
Danas: 163
Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Svjetski dan smijeha - Pričamo o čokoladi
Autor: Mladen Graovac, 16. 1. 2023.

10. siječnja obilježava se Svjetski dan smijeha. Obilježili smo ga tako što smo povezali osmijeh i čokoladu. Svaki spomen čokolade, većini nas izmami osmijeh, a onda uz koju priču, šalu, anegdotu, taj osmjeh, pretvori se u smijeh. Na današnjoj radionici, virtualno smo prošetali prostorijama najslađeg muzeja u Zagrebu, Muzeja čokolade. Na žalost, nitko od nas tu čaroliju nije doživio uživo, ali i virtualna šetnja je ostavila očaravajuće i nezaboravne dojmove, a u nama pobudila želju posjetiti ga i doživjeti u stvarnosti. Osim predivnih prizora i slika koje smo vidjeli, ponešto smo i naučili, a nama najzanimljivije i najimpresivnije činjenice, dijelimo sa svima vama!

  • postoji Akademija čokolade, neovisno tijelo koje promiče pravu čokoladu kroz suradnje s proizvođačima i trgovcima podižući svijest o ulozi koju čokolada igra u ukupnoj dobrobiti društva
  • saznali smo da postoji cvjetanje čokolade: pojava bijelog sloja na čokoladi pa možemo govoriti o šećernom cvjetanju i masnom cvjetanju
  • prva čokolada s rižom na svijetu je Mikado, nastala u Zvečevu, tvornici čokolade u Požegi
  • Kraš je najstariji i najveći chocolate maker u ovom dijelu Europe. Osnovan je 1911. pod nazivom “Union”, ime “Kraš” dobiva nakon drugog svjetskog rata po imenu narodnog heroja Josipa Kraša, spajajući se s nizom manjih zagrebačkih tvornica i manufaktura. Poznat je po brendovima poput bajadere, griotta i životinjskog carstva
  • mliječna čokolada najpopularniji je oblik čokolade u većini zemalja svijeta
  • osim svima poznatih smeđe i bijele, postoji i ružičasta čokolada – Ruby. Ružičastu boju daje joj posebna vrsta kakao zrna koja sadrže ružičasti pigment

Tekst i fotografije: Ksenija Som, prof. mentor

  


 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju