« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
U petak, 18. studenog, kuhari Industrijsko-obrtničke škole Slatina predstavili su „najdulju slatinsku savijaču od kupusa“.
Radi se o projektu „NAJDULJA SLATINSKA SAVIJAČA (ŠTRUDLA) OD KUPUSA“ kojeg su, na inicijativu profesorice Blaženke Kovač i ravnatelja škole profesora Mladena Graovca, proveli učenici 3. razreda kuhara Industrijsko-obrtničke škole u suradnji s Turističkom zajednicom grada Slatine i Zavičajnim muzejom grada Slatine.
Ideja koja stoji iza projekta je revitalizacija zaboravljenih recepata o čemu nam je više rekao ravnatelj škole Mladen Graovac: „Popularizacija domaćih recepata i onih savijača ili u narodu štrudli koje su inače bile u upotrebi prije nekih pedesetak godina, a mi smo odrastali uz njih, jednostavno na našem području su zaboravljene. Vi danas nemate nijedan restoran u širem području, pa da ne kažem županije, gdje imate savijaču od sira, pravu onu domaću ili od kupusa“- rekao je ravnatelj škole Mladen Graovac . Također se zahvalio svima koji su pridonijeli u ostvarivanju projekta.
U školskom praktikumu kuhara savijaču su po recepturi iz knjige „Kako su radile naše bake“ pripremili učenici Jelena Filković, Martina Jozić, Vedran Tomić, Andrea Vrkić, Toni Vidović, Matej Siročić, Ivan Nikšić, Damir Šulentić, Filip Bečarević i Željko Blažević uz mentorstvo profesorice Blaženke Kovač.
Najdulju slatinsku savijaču učenici su potom posložili na stol ispred škole gdje su svi zainteresirani mogli sudjelovati u prigodnoj prodaji i degustiranju. Savijača je bila ukupne duljine 22 metra, što je ujedno i novi slatinski rekord, a i cilj koji će iduće godine pokušati nadmašiti.
Također, osim savijače učenici zanimanja konobar sa mentorom Milanom Kolarićem, pripremili su i topli čaj za one kojima je bila potrebna okrjepa. (mt / foto: Marko Telišman)