preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Slatina

Login
e-Dnevnik

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2011.

Ukupno: 1681947
Ovaj tjedan: 2819
Danas: 109
Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Naši kuhari pripremili savijaču od kupusa dugu 22 metra
Autor: Mladen Graovac, 18. 11. 2016.

U petak, 18. studenog, kuhari Industrijsko-obrtničke škole Slatina  predstavili su  „najdulju slatinsku savijaču od kupusa“.

Radi se o projektu  „NAJDULJA SLATINSKA SAVIJAČA (ŠTRUDLA) OD KUPUSA“ kojeg  su, na inicijativu profesorice Blaženke Kovač i ravnatelja škole profesora Mladena Graovca, proveli učenici 3. razreda kuhara   Industrijsko-obrtničke škole u suradnji s Turističkom zajednicom grada Slatine i Zavičajnim muzejom grada Slatine.

Ideja koja stoji iza projekta je revitalizacija zaboravljenih recepata o čemu nam je više rekao ravnatelj škole Mladen Graovac: „Popularizacija domaćih recepata i onih savijača ili u narodu štrudli koje su inače bile u upotrebi prije  nekih pedesetak godina, a mi smo odrastali uz njih, jednostavno  na našem području su zaboravljene. Vi danas nemate nijedan restoran u širem području, pa da ne kažem županije, gdje imate savijaču od sira, pravu onu domaću ili od kupusa“- rekao je ravnatelj škole Mladen Graovac . Također se zahvalio svima koji su pridonijeli u ostvarivanju projekta.

U školskom praktikumu kuhara savijaču su po recepturi iz knjige „Kako su radile naše bake“ pripremili  učenici Jelena Filković, Martina Jozić, Vedran Tomić, Andrea Vrkić, Toni Vidović, Matej Siročić, Ivan Nikšić, Damir Šulentić, Filip Bečarević i Željko Blažević uz mentorstvo profesorice  Blaženke Kovač.

Najdulju slatinsku savijaču učenici su potom posložili na stol ispred škole gdje su svi zainteresirani mogli sudjelovati u prigodnoj prodaji i degustiranju.  Savijača je bila ukupne duljine 22 metra, što je ujedno i novi slatinski rekord, a i cilj koji će iduće godine pokušati nadmašiti.

Također, osim savijače  učenici zanimanja konobar sa mentorom Milanom Kolarićem,  pripremili su  i topli čaj za one kojima je bila potrebna okrjepa. (mt / foto: Marko Telišman)

 






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju