« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Frankofonija je pojam koji označava zemlje u kojima se koristi francuski jezik ili gdje postoji značajna pripadnost francuskom jeziku ili kulturi.
Međunarodna organizacija za frankofoniju (Organisation internationale de la Francophonie) čiji je član od 2004. godine i Hrvatska,okuplja te zemlje te nastoji razviti aktivnu solidarnost među njima s francuskim jezikom kao poveznicom. Stoga se tijekom mjeseca ožujka organiziranjem različitih događanja, na što kreativniji način, želi prikazati važnost i raznolikost francuskog jezika i frankofone kulture.
Povodom obilježavanja Mjeseca frankofonije profesorica njemačkog i francuskog jezika, Dijana Fotez, dana 14.ožujka 2019. godine održala je s učenicima 3. razreda zanimanja kuhar edukativnu gastro -radionicu pod nazivom Goût de France (Okusi Francuske). Tema radionice bile su tartelettes aux fruits, poznate francuske voćne tortice. Nakon što su proučili recept na francuskom jeziku i naučili koji su sastojci potrebni za pripremanje tortica, učenici su se upustili u gastro- avanturu te se okušali u pripremanju tradicionalne francuske slastice. U opuštenoj atmosferi popraćenoj prigodnom glazbom koja je pridonijela ugodnom ambijentu, nastali su ukusni i oku ugodni slatki zalogaji. U sklopu manifestacije profesorica Dijana Fotez održala je i radionice o tradiciji francuskog jezika i povijesti francuske gastronomije, a kako bi ostavili traga o Mjesecu frankofonije i u predvorju škole, učenici su izradili tematske plakate vezane uz poznate francuske specijalitete. Pozitivne reakcije učenika pokazale su da učenje francuskog jezika kroz recepte i autentični gastronomski vokabular, osim edukativno, može biti iznimno zabavno i ukusno. Dijana Fotez, prof. mentor