« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Međunarodni dan dijabetičara obilježava se 14. studenoga i povodom toga profesorica kuharstva Tanja Nikšić održala je za učenike 2. razreda kuhara edukativno predavanje i PP prezentaciju o dijabetesu, simptomima, prevenciji dijabetesa, prehrani dijabetičara. Naglasak je na balansiranoj prehrani s niskim glikemijskim indeksom.
Profesorica Nikšić posebno je naglasila opasnosti vezane uz nepravilnu i nezdravu prehranu, važnost konzumacije 5 zdravih obroka, omjere namirnica, pojasnila piramidu zdrave prehrane, glikemijske indekse u namirnicama, vrste sladila i masnoća.
Učenici su u sklopu radionice pretraživali kuharske priručnike i knjige o kuharstvu i sastavili tjedni meni zdrave prehrane prilagođene dijabetičarima i prevenciji dijabetesa. Na kraju radionice izrađen je i plakat o prehrani dijabetičara.